Dr Marek Bartoszewicz
Wydział Biologii UwB
Dyscyplina / subdyscyplina
biologia; mikrobiologia, w tym wirusologia, biologia molekularna
ZAINTERESOWANIA NAUKOWE
- mikrobiologia żywności (z uwzględnieniem znaczenia Bacillus cereus i gatunków pokrewnych)
- taksonomia i systematyka oraz ewolucja bakterii, w tym Bacillus cereus sensu lato
- analizy ekspresji genów warunkujących wirulencję metodą real-time RT-PCR
- mikroskopowe grzyby chorobotwórcze i ich właściwości biochemiczne oraz mechanizmy wirulencji
- epidemiologia, choroby zakaźne (bakteryjne i wirusowe), immunologia, wakcynologia
- antybiotyki i zjawisko antybiotykooporności
NAJWAŻNIEJSZE PUBLIKACJE
- Bartoszewicz, U. Czyżewska, Comparison of the antibiotic resistance between genetically diverse and toxigenic Bacillus cereus sensu lato from milk, pepper and natural habitats, (pol. Porównanie oporności na antybiotyki pomiędzy odmiennymi genetyczne, toksycznymi szczepami Bacillus cereus sensu lato izolowanymi z mleka, przypraw i środowisk naturalnych), „Journal of Applied Microbiology”, 2021, DOI: 10.1111/jam.14792.
- Bartoszewicz M., Czyżewska U., Spores and vegetative cells of phenotypically and genotypically diverse Bacillus cereus sensu lato are common bacteria in fresh water of Northeastern Poland (pol. Przetrwalniki i komórki wegetatywne fenotypowo i genotypowo zróżnicowanych laseczek Bacillus cereus są powszechne w wodach słodkich Polski Płn.-Wsch.) Canadian Journal of Microbiology, 2017, 63, 939-950.
- Bartoszewicz M., Marjańska P.S. (2017), Milk-originated Bacillus cereus sensu lato strains harbouring Bacillus anthracis-like plasmids are genetically and phenotypically diverse (pol. Pochodzące z mleka szczepy Bacillus cereus sensu lato posiadające plazmidy podobne do plazmidów laseczki wąglika są genetycznie i fenotypowo zróżnicowane), „Food Microbiology” 67: 23-30.
- Bartoszewicz M., Bideshi D.K., Kraszewska A., Modzelewska E., Święcicka I. (2009), Natural isolates of Bacillus thuringiensis display genetic and psychrotrophic properties characteristic of Bacillus weihenstephanensis (pol. Naturalne szczepy Bacillus thuringiensis wykazują genetyczne i psychrotroficzne właściwości typowe dla Bacillus weihenstephanensis), „Journal of Applied Microbiology” 106: 1967-1975.
- Bartoszewicz M., Hansen B. M., Święcicka I. (2008), The members of the Bacillus cereus group are commonly present contaminants of fresh and heat-treated milk (pol. Przedstawiciele grupy Bacillus cereus są powszechnym skażeniem surowego i poddanego obróbce termicznej mleka), „Food Microbiology” 25: 588-596.
ADRES MAILOWY
mbartosz@uwb.edu.pl